Het ideale museum.
Start 21 maart t/m 21 mei op de Raadhuisstraat 9 ‘s HEER ARENDSKERKE  en reist daarna door naar Breda, Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden, Nijmegen om in 2012 te eindigen in Tilburg. Agenda
Voor Museum Le Secet heeft Ramon van de Werken een miniatuurversie gemaakt van het ideale museum. Het heet  ‘Zonder Titel , Afdeling 1’. Het is een museum op de schaal 1: 20, dat gevuld is met werk van verschillende alter ego’s. Deze ‘andere ik-figuren’ met namen als Johan Tijssen, Berbera Scherp, A. Rijkers, Hendrik Hoogers, Lambert Roessing, Lubbert Mansveld, Aaltje Takken en Catharina Sprager,  zijn – volgens de kunstenaar – de mensen die in hem wonen. Het zijn ook de mensen waar hij ten dele  op leunt en waar hij ten dele ook mee af moet rekenen, dag in, dag uit.
Het onderhuidse conflict in dit ideale museum wordt ook verpersoonlijkt door de drie schijnbaar argeloze bezoekers  van dit modelmuseum. Hun houdingen en uitdrukkingsloze manier van omhoogkijken verraden vooral twijfel en aarzeling. Ze weten niet wat ze er van moeten denken. Op deze manier wordt de ideale situatie – en daarmee het model zelf – voortdurend ondermijnt door haar tegendeel. De bezoekers van dit miniatuur museum zijn overmand door onzekerheid.
Het werk ‘Zonder Titel, Afdeling 1’ is  een radicale update van zijn geschilderde ‘Museum voor Moderne Kunst’ uit 1977. In dit deels twee en deels driedimensionale werk dat hij met behulp van familieleden en vrienden uitvoerde, verschijnt het museum als een soort kunstwarenhuis, compleet met een echte sok van een fictieve vertegenwoordiger. Ook dit ideale museum (op de schaal 1 : 1) kent zijn eigen bezoekers. Maar anders dan in ‘Zonder Titel, Afdeling 1’ zien zij de wereld nog als een vrolijk consumptieparadijs. De getoonde werken in ‘Het Museum voor Moderne Kunst’ lijken vreemd, maar de algemene atmosfeer is zonnig en optimistisch. Anno nu lijkt dit optimisme verdampt te zijn.  De getoonde dingen – de miniatuurwerken van de alter ego’s – lijken vertrouwd en zelfs stereotiep, maar de sfeer is gespannen, om niet te zeggen unheimisch.
Ramon van de Werken (1948) heeft zich in zijn werk voortdurend met modellen of virtuele voorstellingen van de wereld beziggehouden. Zijn meest bekende model is misschien wel het bos, dat door zijn natuurlijke groei en voorkomen voor hem het zinnebeeld van een ideale situatie geworden is. Maar ook dit bos is in de loop der jaren geïnfiltreerd geraakt door onnatuurlijke, vreemde elementen. Zelfs het meest natuurlijke lijkt aangetast te zijn. Een andere constante in zijn werk is zijn voorkeur voor geavanceerde technieken. Zo gebruikte hij voor de figuren in ‘Zonder Titel, Afdeling 1’ voor het eerst de 3D techniek van het ‘rapid prototyping’. Maar ondanks  het privilege van deze digitale middelen en het genot van het voortschrijdend inzicht  kost het steeds meer moeite om iets volmaakts te vinden. Het is zelfs de vraag of de ideale situatie, in dit geval een ideaal museum, ooit gevonden zal worden.Rudy Hodel, 2011

Agenda

Met dank aan de provincie Zeeland